Mangostan i jego silne antyoksydanty



Mangostan  prawdopodobnie jest jedną z najbardziej poddawanych badaniom roślin w historii. Powstało ponad 14 000 artykułów na jej temat, od premiery 5 lata temu.  Badano ją przez około 400 lat przez Indian i  Chińczyków. 

Większość z tych badań można znaleźć 
na stronie internetowej:   http://www.pubmed.com

Można również znaleźć rozległy materiał na „med-line”. Istnieje także w międzynarodowych bibliotekach (dla lekarzy) i gorąco polecam wszystkim, którzy są już z tym zaznajomieni, aby poświecili więcej uwagi zdrowiu  w  praktyce . Istnieje ogromna, chronicznie powiększająca się baza danych wszystkich badań z całego świata.  Kilka z  nich generalnie odnosi się do następujących, ale niektóre z nich są naprawdę zadziwiające.





The New England General of Medicine,  
Biochemical Pharmacology,  Psycho-Chemistry,
The General of Enzyme Exhibition and Medicinal Chemistry,  
Planta-Medica, 
The British Lancet,
The European General of Pharmacology, 
Environmental Help Prospective,  
The General of Nature Products,
The General of Biological Chemistry,  
Science Daily,  
The General of Cellular Chemistry,
The General of National Cancer institute,  
Nutrition and Cancer.   

To zaledwie kilka z nich.


Obecna formuła mangostanu i minerałów jest 
nawet bardziej skuteczna niż w jego naturalnej formie.
dr John Edwards




Ksantony są one najpotężniejszymi 
antyoksydantami znanymi w świecie przyrody.

To, co jest niezwykłe to fakt, że mangostan - nie tylko wewnętrzny miąższ, ale cały owoc - jest jednym z najlepiej poznanych źródeł tych korzystnych ksantonów. Ksantony to wysoce aktywne fenole rośliny, znane nauce jako najpotężniejsze antyoksydanty. Skórka mangostanu jest szczególnie bogata w ksantony, które reprezentują następną generację silnych fitoskładników; fitoskładników, które zmienią przyszłość suplementów diety.


Ksantony w mangostanie:

1,3, 6,7 tetrahydroxyxanthone
2,4, 5 methoxyxanthone - tryhydroxy - 1 ksantony
1,2, 3,4, 5,8 - ksanton tetraoxygenated
Methylbut 3 - 2 - ksanton enyl
Garcinone, B, C, D, E
Gartanin
Deoxygartanin 8
5,9 - dihydroxy - 2,2 - dwumetylowy - metoksy 8 - 7
Calabaxanthone
Demethylcalaba - ksanton
Isomangostin 1
Isomangostin 3
Isomangostin 1 uwodniona
BR - ksanton - A
2,3, 4,6 - pentahydroxybenzophenone ( malacurin)
Mangostin alfy
Mangostin beta
Mangostin gammy
Mangostanol
Garcimangosone, A, B, C
Mangostenone ksantony A





Według bibliografii stron internetowych: W przyrodzie istnieje ponad 200 ksantonów. Każdy ksanton może mieć specyficzny wpływ na organizm. Niezwykłe w mangostanie jest to, że w skórce zidentyfikowano ponad 40 ksantonów, czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie. Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów. Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu.

Dr J. Frederic Templeman, rodzinny terapeuta z Georgia, autor niedużej książki o mangostanie, wspomina o 44 naukowych publikacjach na ten temat, lecz istnieje dokładnie 29 artykułów na temat Garcinia mangostana w PubMed, Amerykańskiej Narodowej Bibliotece Medycznych Bazy Danych zawierającej czternaście milionów cytatów. W sumie cztery z tych badań odnosi się do raka.

W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach. A zatem, mangostan dołączył do dosyć długiej listy składników naturalnego pochodzenia, które potencjalnie mogą wykazywać pewną aktywność przeciwnowotworową.
Do niedawna niewiele informacji naukowych dotyczących ksantonów było dostępnych w środowisku medycznym. Wiele badań klinicznych dotyczących tych substancji przeprowadzono od początku do końca na uniwersytetach i w ośrodkach badawczych w Azji. Dopiero ostatnio zaczęły one zwracać uwagę zachodnich naukowców.

Składniki odkryte w roślinach od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem badaczy nad rakiem. Nigdy nie wolno nam zapomnieć, że około jedna piąta wszystkich czynników chemioterapeutycznych - włączając winkrystynę, winblatynę, etopozyd, tenipozyd i taksol - ostatecznie pochodzi ze źródeł roślinnych. Wielu z nich zajęło dużo czasu, by przejść przez procesy regulacyjne, ponieważ trudno jest zdobyć fundusze na poważne badania w zakresie medycyny botanicznej.

Jednak ksantony to nie jedyne aktywne substancje w mangostanie. Polifenole i katechiny, silne antyoksydanty i czynniki przeciwnowotworowe, również są obecne w znaczących ilościach. Inne kluczowe składniki - polisacharydy są odpowiedzialne za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu. Na koniec, w owocu można również odnaleźć potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy B1, B2, B6 i C.

Bardziej kompletną listę składników podano w zawierającej dużo informacji Fitochemicznej i Etnobotanicznej Bazie Danych etnobotanika doktora Jamesa Duke (Duke 2004). Dr James Duke, który przeszedł na emeryturę w 1995 r., jest prawdopodobnie głównym amerykańskim etnobotanikiem. Przez 35 lat pracował dla the USDA i the University of Maryland. Jest płodnym pisarzem i kontynuuje pisanie nawet na emeryturze. Przez lata uczestniczył w radach naukowych licznych korporacji, jak również intensywnie udzielał konsultacji wielorakim korporacjom w przemyśle zielarskim.

W gruncie rzeczy, dr Duke poddał analizie chemicznej szeroką gamę naturalnych produktów, stosowanych jako suplementy. W oparciu o chemiczne składniki, sporządził listę znanych mechanizmów działania tych substancji. Lista ta stanowi przewodnik dla innych naukowców, którzy mogliby zająć się dalszymi badaniami naukowymi, dotyczącymi potencjalnych korzyści zdrowotnych różnych roślin.






Tradycyjne wykorzystywanie mangostanu:

- przeciwbakteryjne, do walki z bakteriami i grzybami,
- leczenie czerwonki i biegunki,
- zapobieganie odwodnieniu,
- stosowane jako ‘herbatę’,
- stosowane jako środek do smarowania na skórę, 
leczący np. egzemę i inne chroniczne niedoskonałości skóry,
- jest również znany jako środek zbijający gorączkę,
- b. dobrze działa na układ odpornościowy,
- może być stosowany bezpośrednio na skórę.


Jest bardzo istotny dla modulacji układu odpornościowego.

Zawiera substancje (antyoksydanty), 
które spowalniają  proces starzenia się.


Jak widać są to bardzo ważne wskazania, 
które regulują nasz układ odpornościowy. 


Pobierz obszerny raport o mangostanie. Jego znanych już zastosowaniach oraz możliwościach jak działa na nasz organizm w połączeniu z minerałami jonowymi.